مقدمه

علائم خرابی ترمز ماشین، موضوع این مقاله از سری مقالات سوییچ است. در حالی که پدال گاز ممکن است یک سواری هیجان‌انگیز را برای شما ایجاد کند، پدال ترمز چیزی است که به شما اطمینان می‌دهد که رانندگی خودرو ایمن است و در هنگام لزوم آن را به صورت درستی متوقف می‌کند. هیچ چیز به اندازه یک سیستم ترمز سالم برای یک خودرو مهم نیست.

خرابی ترمز می‌تواند واقعاً یک فاجعه باشد. طبق بررسی‌های صورت گرفته تقریباً ۲۲ درصد از تصادفات رانندگی ناشی از خرابی ترمز یا عدم استفاده صحیح از ترمز است. ایمنی ترمز باید در اولین اولویت‌ها باشد. ترمزها وسایل ایمنی حیاتی هستند؛ بنابراین آشنایی با سیستم ترمز خودرو برای شما باید در حکم یک کار لازم باشد. در یک کلام، سیستم ترمز خودروی شما برای سالم نگه‌داشتن شما و سرنشینان‌تان حیاتی است. آسیب یا خرابی ترمز می‌تواند عوامل متعددی داشته باشد. همچنین، در هنگام بروز مشکل برای ترمز، علائم خرابی آن آشکار می‌شود که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

برای تجربه خرید خودرو همسو با سبک زندگی خود صفحه خرید خودرو سوییچ را از دست ندهید.

علائم خرابی ترمز

  • از ابتدایی‌ترین علائم خرابی ترمز، روشن شدن چراغ ترمز است. این حالت یکی از ساده‌ترین نشانه‌هایی است که نشان می‌دهد ترمزهای شما به کمک نیاز دارند. در واقع اکثر خودروها، به‌خصوص خودروهای مدرن و جدید دارای یک چراغ هشداردهنده سیستم ترمز هستند. البته در بعضی از خودروها تعداد چراغ‌های نشان‌دهنده علائم خرابی ترمز بیشتر از یک چراغ است. مثلاً در خودروهای دارای سیستم ABS، چراغ ABS روشن می‌شود و در بعضی از اوقات هنگامی که ترمز دستی شما درگیر است، چراغ دیگری روشن می‌شود. همچنین، اگر لنت شما روبه اتمام باشد و یا کاملاً ساییده شده باشد، چراغ دیگری به عنوان علائم خرابی ترمز خودروی شما در پشت فرمان در قسمت داشبورد روشن می‌شود.
  • یکی دیگر از علائم خرابی ترمز که شما طی آن متوجه وجود مشکل در ترمز می‌شوید، صدای خراش جیغ یا سائیده شدن است که هنگام فشردن پدال ترمز اتفاق می‌افتد. این مورد به طور کلی دو دلیل عمده دارد: اولین دلیل این است که برخی از لنت‌های ترمز دارای مکانیزم داخلی هستند که هنگام کم شدن لنت‌ها به عنوان یک سیستم هشداردهنده، صدای جیغ را ایجاد می‌کند و از علائم خرابی ترمز است. دلیل دوم این است که لنت‌های شما به قدری نازک شده‌اند که فلز روی فلز ساییده می‌شود و صداهایی را که نام بردیم تولید می‌گردد که این مورد نیز از علائم خرابی ترمز است و می‌تواند بسیار خطرناک باشد. این علائم اگرچه آزاردهنده است، اما همیشه نشانه آسیب نیست. بلکه فقط نشان می‌دهد که زمان سرویس سیستم یا تعویض لنت ترمز فرارسیده است.
  • یکی دیگر از علائم خرابی ترمز، تکان‌ها و لرزش فرمان هنگام ترمزگیری بوده که اغلب نشانه انحراف روترها است. روترها دیسک‌های نقره‌ای بزرگ هستند که پشت چرخ یا لبه داخلی آن قرار می‌گیرند. هنگامی که پدال ترمز را فشار می‌دهید، لنت‌های ترمز به روترها فشار وارد کرده و در نهایت وسیله نقلیه شما را متوقف می‌کنند. وقتی روترهای خودروی شما تاخورده یا ناهموار باشند، شروع به تداخل با سیستم ترمز شما کرده و لرزش‌هایی را در قسمت فرمان و به طور کلی در سیستم ترمز و خودرو احساس می‌کنید که از علائم خرابی ترمز است. اگر این مشکل ادامه پیدا کند، روترها دفرمه شده و لنت‌ها به مشکل برخورده و خطرات مالی و جانی بسیار زیادی دارد. در این حالت شما باید روترها را به صورت کامل تعویض کرده یا فرایند صاف کردن و لایه‌برداری آن‌ها را در تراشکاری انجام دهید که البته این راه‌حل پیشنهاد نمی‌شود.

  • از دیگر علائم خرابی ترمز، نشت روغن ترمز است که اغلب نشان‌دهنده این است که سیلندر اصلی شما نیاز به تعویض دارد. اولین علامت این مورد ریختن روغن ترمز بر روی زمین و مشاهده آن توسط شما و یا کمبود روغن ترمز در مخزن ذخیره است. در این حالت مطمئناً ترمزگیری به سختی صورت پذیرفته و حتماً مشکلی وجود دارد. سیلندر اصلی جایی است که روغن ترمز در آن وجود دارد و ترمزگیری خودروی شما از فشار هیدرولیک نسبت به مایع یا همان روغن ترمز ایجاد شده بین سیلندر و خطوط سیستم اصلی ترمز ناشی می‌شود. اگر این اتفاق افتاد و مایع نشت کرد، مطمئناً ترمز خوب کار نکرده و به احتمال زیاد نمی‌توانید وسیله خود را به‌راحتی متوقف کنید و این کار به سختی صورت می‌پذیرد. در این حالت به مکانیک و متخصص ترمز اجازه دهید سطح مایعات و اجزای ترمز شما را بررسی کند تا مطمئن شوید که ترمز خود را از دست نداده‌اید.
برای تجربه فروش خودرو بدون اتلاف وقت صفحه فروش خودرو سوییچ را از دست ندهید.
  • نرم شدن پدال ترمز نیز از علائم خرابی ترمز است. اگر هنگامی که ترمز خود را فشار می‌دهید، پدال تا انتها فرو رفت، در این حالت اصطلاحاً شما پدال نرم را تجربه کرده‌اید و این از علائم خرابی ترمز است و با احساس خطر باید از مکانیک بخواهید که ترمزهای شما را در اسرع وقت بررسی کند. این نشانه اغلب در خودروهایی ایجاد می‌شود که در سیستم ترمز خود رطوبت دارند. بدین شرح که سیلندر اصلی سوراخ شده یا به درستی کار نمی‌کند. یا اینکه سطح روغن ترمز به پایین‌ترین حد خود رسیده است. پس برای اطمینان از ایمنی خود و سرنشینان، این مورد نیاز به توجه فوری دارد. علاوه بر آن، وجود هوا در خطوط ترمز نیز باعث نرمی پدال ترمز می‌شود. اما در مواردی خاص شما ترمز را سرویس نموده‌اید. اما آن را در اصطلاح پُر نکرده‌اید، که این امری بسیار خطرناک است. پس بعد از سرویس ترمز یا تعمیر آن و یا تعویض لنت باید چندین بار پدال ترمز را فشار دهید تا ترمز به یک حالت قابل اطمینان برسد و بعد از آن رانندگی را آغاز کنید.
  • اگر وسیله نقلیه شما در هنگام ترمز به راست و یا چپ کشیده می‌شود، شما احتمالاً علائم خرابی ترمز را تجربه می‌کنید و احتمالاً مشکلاتی در این سیستم وجود دارد. مشکل معمول سایش ناهموار لنت ترمز است. اما می‌تواند مشکل بسیار بدتری مانند ناخالصی در روغن ترمز یا گیرکردن سیلندر ترمز باشد. این علامت را با سرویس کردن سیلندرها، تعویض لنت‌ها، تراشکاری روترها و مواردی این چنینی می‌توانید از بین ببرید.
  • از علائم خرابی ترمز، بلند شدن دود از قسمت درونی لاستیک و بوی سوختگی مشمئزکننده‌ای است که از چرخ‌ها و ترمزهای شما می‌آید. ممکن است در این حالت ترمز یا کلاچ خود را بیش از حد گرم و داغ کرده باشید و ادامه رانندگی می‌تواند منجر به خرابی کامل‌تر ترمز شود. اگر دود و یا بو مشاهده کردید، سریعاً خودروی خود را متوقف کرده و بعد از گذشت مدت زمانی سیستم ترمز خود را به یک متخصص یا امداد خودرو نشان داده و مشکل را سریعاً برطرف کنید. زیرا این مورد، علاوه بر خرابی لنت باعث سایش غیرعادی روترها و سوراخ شدن سیلندرها و از بین رفتن سیستم ترمز می‌شود.

اقدامات لازم برای عدم ایجاد علائم خرابی ترمز

  • هر چه رانندگی در شهر بیشتر باشد، توقف حرکت و ترمز نیز بیشتر می‌شود. در این حالت ترمزها سریع‌تر از بین می‌روند. این نوع رانندگی می‌تواند لنت‌های ترمز را سریع‌تر فرسوده کرده و روترها را منحرف کند. اگر دائماً به این شکل رانندگی می‌کنید، لازم است خودروی خود را حداقل یک یا دو بار در سال برای بررسی ترمز به تعمیرگاه ببرید تا مشکلات بررسی شود.
  • در هنگام رانندگی به خودروهایی برخورد می‌کنید که مداوم ترمز می‌کنند. این گروه از رانندگان معمولاً پایشان روی پدال ترمز است. حتی وقتی ترمز ضرورتی ندارد. نکته‌ای که باید رعایت کنید، این است که به این تیپ و گروه از خودروها نزدیک نشوید و یا از آن‌ها دور شده و سبقت بگیرید. چراکه به خصوص در سرعت‌های بالا این رفتار در رانندگی بسیار خطرناک است.
  • سعی کنید با سرعت ترافیک سفر کنید. معنای این جمله این است که هر چقدر سرعت و ترافیک در جاده وجود دارد، شما نیز به همان اندازه رانندگی خود را تنظیم کنید. رعایت محدودیت‌های سرعت با رانندگی محافظه‌کارانه، حفظ عمر قطعات ترمز را به شما اهدا می‌کند؛ بنابراین شما با ایجاد فضای کافی برای کاهش سرعت و ترمزگیری و رعایت و حفظ تعادل خودروی خود با سرعت ترافیک باعث عدم ایجاد گرما، اصطکاک و سایش لنت‌ها و روترها شده‌اید.
  • در رانندگی اصطلاحی وجود دارد به نام رانندگی تهاجمی! این نوع رانندگی همان لایی کشیدن و سرعت‌های غیرعادی و به تبع ترمزهای غیرعادی است که نتیجه آن خراب شدن سیستم‌های مختلف خودرو از جمله سیستم ترمزگیری است. با رعایت این مورد و عدم انجام رانندگی تهاجمی سلامت خود و سرنشینان و همچنین خودروی خود را به ارمغان بیاورید.

برای اطلاع از قیمت روز خودرو صفحه قیمت خودرو صفر سوییچ را از دست ندهید.

سخن آخر

در نهایت وقتی خودروی شما هر یک از علامت‌های گفته شده را داشت، یعنی ایجاد صدا، دیدن دود یا بوهای غیرعادی، کشیده شدن خودرو، تکان‌ها و صدای سایش خودرو و غیره، لطفاً بی‌تفاوت از کنار این گونه علائم گذر نکنید. زیرا گذشت زمان باعث خرابی سیستم ترمز شما می‌شود.

در این حال لنت‌ها از بین رفته، روترها و دیسک‌ها ساییده و یا دفرمه شده، سیلندرها سوراخ و روغن ترمز شما نشت کرده و از بین می‌رود. سپس ماشین تبدیل به یک وسیله خطر آفرین برای شما خواهد شد. بهترین کار در این حالت مراجعه به اولین امداد خودرو و یا تعمیرگاه تخصصی ترمز است. چراکه اصولاً ترمز یکی از اصلی‌ترین اجزای ایمنی خودروی شما بوده و توجه شما نسبت به این جزء باید بسیار زیاد باشد.

بیشتر بخوانید

علائم خرابی واتر پمپ

علائم روغن‌ریزی ماشین

علائم خرابی اگزوز خودرو

علائم خرابی سنسور اکسیژن

علائم روغن‌سوزی خودرو

شاتون چیست؟