پدل شیفتر یا دنده پشت فرمان یکی از فناوری‌های روز به شمار می‌رود. در زمان‌های گذشته این آپشن، جزئی از امکانات خودروهای مسابقه بود. هم‌زمان با پیشرفت تکنولوژی، زندگی آسان‌تری را تجربه می‌کنیم که با توجه به ماشینی شدن دنیای مدرن، خودرو جز اصلی آن به شمار می‌رود. بنابراین امکانات و تجهیزات جدیدی همواره به خودروها افزوده می‌شود که از جمله این امکانات می‌توان به پدل شیفر اشاره کرد.

[switch_forms_buy]

همگام با پیشرفت صنعت خودروسازی گیربکس‌های دستی جای خود را به گیربکس‌های اتوماتیک داده‌اند. و با توجه به پیشرفت گیربکس‌های اتوماتیک ایرادات مربوط به آن نیز برطرف می‌شود. در این مقاله از سوئیچ امکانات جدید خودروهای مدرن تحت عنوان پدل شیفتر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

پدل شیفتر چیست؟

اغلب گیربکس‌های اتوماتیک دارای حالت دستی یا تیپ ترونیک می‌باشند. در این حالت راننده می‌تواند با توجه به شرایط رانندگی حالت مورد نظر خود را انتخاب کند. در حالت ضریب دنده تغییر به کمک اهرم انجام می‌گیرد. هنگام تغییر به روش اهرمی راننده قادر نیست احساس هیجان بالایی را تجربه کند. مهندسان و طراحان صنعت خودروسازی جهت بالا بردن دقت و افزایش سرعت در هنگام تعویض دنده پدل شیفتر را اختراع کردند.

پدال شیفتر یا پدل شیفتر سبب می‌شود عملیات تعویض دنده در گیربکس‌های اتوماتیک حالت غیر خودکار با سرعت بالایی انجام شود. و بتواند هیجان بیشتری به راننده انتقال دهد. این امکانات در خودروهای اسپرت بیشتر طرفدار دارد و باعث افزایش سرعت عمل می‌شود.

برای تجربه خرید خودرو بی‌دردسر همسو با سبک زندگیت اینجا کلیک کن

این امکانات نخستین بار توسط کمپانی فراری در دهه 80 میلادی مورد استفاده قرار گرفت و بعد از آن در مسابقات دهه 90 پدال شیفتر فراگیر شد. بعدها کمپانی‌های خودروسازی اروپایی این آپشن را در خودروهای اسپرت و غیر اسپرت قرار دادند.

پدل شیفتر چگونه کار می‌کند؟

این پدل در واقع نوعی کلید الکترونیکی می‌باشند که دستور تعویض دنده از طرف این قطعه صادر می‌شود. پدل شیفتر این امکان را به راننده می‌دهد که دنده را به صورت دستی در گیربکس اتوماتیک تعویض کند. پدل شیفتر سمت راست جهت سبک کردن دنده و پدل شیفتر سمت چپ برای سنگین کردن دنده می‌باشند.

پدل شیفتر

زمانی که خودرو در شرایط درایو و گیربکس در حالت اتوماتیک باشد با فشار دادن پدال‌ها گیربکس به حالت دستی تغییر می‌کند. هم‌چنین اگر مدت طولانی از پدال استفاده نکنید گیربکس خودبه‌خود به حالت اتوماتیک تغییر می‌کند.

انواع پدل شیفترها

این پدال‌ها در برخی از خودروها از جمله مازراتی و لامبورگینی روی ستون فرمان بوده و در برخی دیگر از خودروها از جمله بی ام و، بنز این پدال‌ها در سمت پشت غربیلک فرمان هستند.

سه نوع مختلف در گیربکس‌های اتوماتیک وجود دارند که عبارتند از گیربکس‌های ضریب متغیر CVT، گیربکس‌های اتوماتیک معمولی و گیربکس‌های دوبل کلاچ.

در گیربکس‌های ضریب متغیر CVT و گیربکس‌های اتوماتیک معمولی، تورک کانورتور یا مبدل گشتاور جهت انتقال نیرو مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما صفحه دیسک این وظیفه را در گیربکس‌های معمولی به عهده می‌گیرد.

پدل شیفتر

مزایای پدل شیفتر پشت فرمان

اصلی‌ترین و مهم‌ترین ویژگی پدل شیفترهای پشت فرمان کنترل بهتر راننده است. زمانی که از این امکانات در خودرو استفاده می‌شود لازم نیست راننده دنده را به صورت دستی تعویض کند و تنها با فشردن پدال کوچک دنده تعویض می‌شود.

فروش خودرو بدون اتلاف وقت و به بهترین قیمت بازار را با سوییچ تجربه کنید

برای درخواست فروش خودرو اینجا کلیک کنید

زمانی که گیربکس‌های اتوماتیک دارای سرعت بالایی در زمان تعویض دنده نیستند با استفاده از این پدال سرعت عمل بیشتر شده و موجب افزایش سرعت به صورت آنی می‌شود.

از دیگر مزیت‌های پدل شیفتر می‌توان به معکوس کشیدن راحت و سریع در هنگام عبور از پیچ‌ها اشاره کرد. راننده قادر است هنگام ورود به پیچ‌ها با فشار دادن پدال منفی معکوس بکشد. و همین‌طور راننده می‌تواند با فشردن پدال مربوطه می‌تواند با سرعت مناسبی از سربالایی‌ها عبور کنند.

علت استفاده از پدل شیفتر در گیربکس‌های CVT چیست؟

در این نوع گیربکس‌ها، پیوسته تعویض دنده صورت می‌گیرد. یعنی دنده این گیربکس‌ها توسط کامپیوتر کنترل کننده، کنترل می‌شوند. در این وضعیت با قفل کردن پولی‌های گیربکس و خود گیربکس در مکان‌های مختلف گیربکس با استفاده از ضریب دنده به دست آمده شروع به حرکت می‌کند. بنابراین می‌توان گفت به وسیله این روش می‌توان ضریب دنده‌هایی را به وجود آورد که قابلیت تعویض به وسیله پدل شیفتر را دارند. و راننده خود را در یک مسابقه رانندگی تصور خواهد کرد.

پدل شیفتر

نحوه عملکرد پدل شیفتر در گیربکس‌های ترتیبی به چه صورت است؟

در گیربکس‌های ترتیبی و یا گیربکس‌های سکوئنشیال لازم نیست هنگام تعویض دنده پدال کلاچ را فشار دهید. فقط کافی است در شروع حرکت یعنی دنده 1، یکبار پدال کلاچ را فشار دید. در ادامه نیاز نخواهد بود برای تعویض از 1 به 2، 2 به 3 و … پدال کلاچ را فشار دهید. این امر سبب می‌شود استفاده از پدل شیفترها در این نوع گیربکس‌ها راحت باشد.

آیا امکان استفاده از پدل شیفترها در خودروهای گیربکس اتوماتیک هم وجود دارد؟

در این نوع گیربکس‌ها که مجهز به سیستم تیپ ترونیک‌اند امکان نصب پدل شیفتر وجود دارد. پدل شیفتر مناسب انواع خودروها در بازار موجود می‌باشد که با توجه به نوع گیربکس قابل تهیه است.

بررسی مزایا پدل شیفتر

  • افزایش سرعت و بالا بردن دقت در حین تعویض دنده
  • توانایی تعویض دنده در هر دور موتور
  • کاهش خستگی در راننده
  • افزایش تمرکز راننده
  • پایین آوردن میزان مصرف سوخت
  • خلوت‌تر شدن کنسول میانی با استفاده از این آپشن
  • بالا رفتن ارگونومی برای استفاده راننده
  • کاهش مسیر دنده
  • افزایش شتاب‌گیری
  • افزایش سرعت عمل راننده
  • افزایش عمر گیربکس

 بررسی معایب پدل شیفتر

این آپشن در برخی از گیربکس‌ها از جمله تیپ ترونیک اتوماتیک موجب ایجاد خلل در عملکرد می‌شود. این امر سبب بالا رفتن میزان استهلاک خودرو می‌شود.

هنگامی که پدل شیفتر در پشت فرمان قرار می‌گیرد، دمای گیربکس افزایش پیدا می‌کند. با افزایش دما حساسیت گیربکس برای تعویض دنده کاهش می‌یابد. جهت جلوگیری از این امر لازم است روغن گیربکس به موقع تعویض شود.

پدل شیفتر

این آپشن در خودروها موجب مصرف میزان زیادی از برق اضافی از خودرو می‌شود. عده‌ای از نصاب‌های این آپشن جهت اتصال آن به سیستم برق از نیروی موجود در سیستم نویگیشن و صوتی استفاده می‌کنند که در دراز مدت موجب آسیب به این امکانات می‌شود.

با ایجاد این قبیل مشکلات مالکان خودرو بدون در نظر گرفتن معایب آپشن نصب شده به گیربکس خودرو آسیب می‌زنند. حتماً قبل از اقدام به نصب این پدل شیفتر در خودروی خود به کیفیت قطعه مورد نظر دقت کنید.

کلام آخر بررسی پدل شیفتر

 به پایان مقاله با پدل شیفتر و کاربرد آن آشنا شوید رسیدیم. در این مقاله از سری مقالات سوئیچ سعی کردیم نکات کاربردی در باره پدل شیفتر در اختیار شما قرار دهیم. استفاده از این قطعه در ابتدا توسط مخترع آن به منظور جلوگیری از افت دور موتور در زمان تعویض دنده بود. اما موردی که بیشتر افراد از آن اطلاع دارند تنها راحتی و کاهش زمان می‌باشد. این قطعه الکترونیکی علاوه بر مزایای گفته شده جلوی اتلاف نیروی موتور را نیز می‌گیرد.

شیفتر در ابتدا تنها بر روی خودروهای اتوماتیک قابل نصب بود اما امروزه می‌توان این قطعه را حتی بر روی خودروهای معمولی نیز نصب کرد.

استفاده از پدل شیفتر در حین رانندگی با سرعت بالا علاوه بر افزایش سرعت و دقت راننده جلوی استهلاک گیربکس را هم می‌گیرد. استفاده از این قطعه در خودروهایی که بار سنگین حمل می‌کنند با ثابت نگه‌داشتن دنده در حالت سنگین می‌تواند به راننده کمک ‌کند تا سرعت خود را تحت کنترل نگه دارد.

هم‌چنین شیفتر در هنگام رانندگی در شرایط آب و هوایی سخت از جمله برف با دادن امکان کنترل دنده به راننده در افزایش دقت و سرعت کمک به سزایی می‌کند. چرا که در این شرایط آب و هوایی اغلب راننده‌ها با دنده 2 دستی حرکت می‌کنند و به کمک این پدل می‌توانند به راحتی دنده را تعویض نمایند.

بیشتر بخوانید: