هنگامی که قصد داریم خودرویی را خریداری کنیم، باید نکات زیادی را مورد توجه قرار دهیم. یکی از این نکات هزینه عوارض شهرداری خودرو است. بسیاری از افراد از هزینه عوارض و جزئیات مربوط به آن اطلاعات کافی ندارند. در این مطلب قصد داریم راجع به هزینه های مربوط به عوارض خودرو بیشتر صحبت کرده و انواع مختلف عوارض خودرو را نام ببریم. علاوه بر آن نحوه محاسبه هزینه عوارض شهرداری خودرو و عوامل تاثیرگذار روی عوارض شهرداری خودرو را بیان خواهیم کرد.

آشنایی با مفهوم عوارض شهرداری خودرو

اگر بخواهیم هزینه عوارض خودرو را به زبانی ساده تعریف کنیم، باید بگوییم که برای استفاده از خودرو‌ها در خیابان‌ها و جاده‌های مختلف، همواره باید مبلغی را به عنوان عوارض شهرداری خودرو بپردازیم.

[switch_forms_buy]

ذکر این نکته ضروری است که تمامی خودرو‌ها اعم از خودرو‌های شخصی یا خودرو‌های دولتی، موظف هستند این هزینه را پرداخت کنند. وظیفه پرداخت هزینه‌های مربوط به عوارض شهرداری خودرو به عهده شخصی است که مالک رسمی خودرو است. عوارض خودرو انواع مختلفی دارد که در ادامه توضیح داده خواهد شد. علاوه بر آن نحوه دقیق محاسبه آن نیز در ادامه به تفصیل بیان می‌شود.

عوارض شهرداری خودرو

نکته‌ای مهم راجع به عوارض شهرداری خودرو که لازم است بدانید!

در سال 1369 اصلی به تصویب رسید که به موجب آن خودروها می‌بایست برای تردد در جاده‌های مختلف شهری یا بین شهری هزینه‌ای پرداخت کنند. این هزینه به منظور ارائه بهتر خدمات مربوط به حمل و نقل توسط شهرداری، برای رانندگان تعیین شد. بدیهی است که خدماتی مانند آسفالت کردن خیابان‌ها یا رسیدگی به فضای سبز حاشیه خیابان و امثال آن، نیازمند صرف هزینه است. به همین دلیل و برای کمک به شهرداری مقرر شد تا قسمتی از هزینه‌ها توسط شهروندان پرداخت شود.

تا قبل از سال 1379 شهروندان خود را ملزم به پرداخت به موقع و منظم هزینه‌های مربوط به عوارض نمی‌دانستند. در واقع شهروندان گمان می‌کردند تنها هنگام فروش خودرو می‌بایست محاسبه هزینه عوارض شهرداری خودرو را انجام داده و مبلغ مورد نظر را پرداخت کنند. اما از سال 1383 به بعد با اطلاع رسانی‌هایی که انجام شد، همه به این امر آگاه شدند که باید عوارض خودرو را دقیق پیگیری کرده و به شکلی منظم آن را پرداخت کنند.

در واقع با دیرکرد در پرداخت عوارض، شهروندان باید جریمه دیرکرد را نیز پرداخت کنند. این جریمه دیرکرد برای پرداخت عوارض شهرداری، برای هر ماه حدود دو درصد بوده و برای هر سال حدود بیست و چهار درصد می‌باشد.

چگونگی محاسبه هزینه عوارض شهرداری خودرو

هزینه عوارض شهرداری خودرو توسط چه نهادی تعیین می‌شود؟

هزینه که به عنوان عوارض برای خودروها در نظر گرفته می‌شود در ابتدا در مجلس شورای اسلامی به تصویب می‌رسد. بعد از آن این مصوبه به وزارت کشور جهت اجرا ابلاغ می‌شود. با طی شدن مراحل اداری میزان تعرفه برای عوارض شهرداری، توسط وزارت کشور ابتدا به سازمان دارایی ابلاغ شده و پس از آن به کلیه شهرداری‌ها نیز اطلاع‌رسانی می‌شود. این تعرفه به طور کلی هر سال افزایش می‌یابد. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت هزینه عوارض برای یک خودرو، دریک سال با سال بعد یکسان باشد.

با نحوه محاسبه هزینه عوارض شهرداری خودرو آشنا شوید.

تبصره شش ماده چهل دوم از فصل نهم قانون مالیات بر ارزش افزوده، مبنای محاسبه هزینه عوارض شهرداری خودرو است. مطابق این قانون عوارض شهرداری برای ماشین‌های داخلی، بر مبنای قیمت فروش تعیین شده توسط کارخانه است. علاوه بر آن، برای خودروهای وارداتی این مبلغ بر مبنای حقوق ورودی خودرو و ارزش گمرکی آن تعیین می‌شود.

مالیات ماشین

سه عامل تعیین کننده تعرفه عوارض شهرداری خودرو

سه عامل در محاسبه هزینه عوارض شهرداری خودرو تاثیر زیادی دارند. با در نظر گرفتن مجموع این سه عامل می‌توان به طور کلی هزینه عوارض شهرداری یک خودرو را تخمین زد. این سه عامل شامل موارد زیر هستند:

  • مدل خودرو

تعرفه عوارض به قیمت خودرو وابستگی شدیدی دارد. بدیهی است که با بالارفتن قیمت خودرو، تعرفه پرداختی برای آن نیز افزایش می‌یابد. مبلغ عوارض تعیین شده برای خودروهای وارداتی به خصوص برای خودروهای مدل جدید در میان سایر خودرو‌ها بالاتر است.

  • شهر محل سکونت

شهر محل سکونت دومین عامل مهم در تعیین تعرفه عوارض شهرداری است. بنابراین، به سادگی می‌توان فهمید که تعرفه عوارض شهرداری برای خودروهایی که متعلق به تهران هستند، بسیار بالاتر از خودروهایی است که شهرمحل سکونت آن‌ها شهرستان است.

  • سال پرداخت عوارض

همانطور که گفتیم، تعرفه عوارض شهرداری سالیانه تعیین می‌شود. بنابراین به راحتی می‌توان متوجه این موضوع شد که هزینه عوارض شهرداری خودرو هر سال متغیر و رو به افزایش است. برای مثال تا قبل از سال 1398 تعرفه عوارض شهرداری برابر با 0.1 درصد ارزش کلی خودرو بود.

اما این مبلغ با شروع سال 1398 به میزان 50 درصد رشد کرد و  به 0.15 درصد از ارزش کلی خودرو رسید. اما در سال 1400 مجددا این تعرفه‌ها تغییر کرد، به طوری که عوارض برخی خودروها تا دوبرابر سال قبل رسید.

با توجه به عوامل و شرایط تاثیرگذار روی تعرفه عوارض شهرداری خودرو‌ها می‌توان متوجه این موضوع شد که محاسبه هزینه عوارض شهرداری برای هر خودرو با توجه به ویژگی‌های آن می‌تواند متفاوت باشد.  بنابراین باید برای هر خودرو به شکلی جداگانه محاسبه گردد.

انواع عوارض ماشین

انواع مختلف عوارض خودرو شامل چه مواردی هستند؟

به طور کلی عوارض خودرو شامل سه دسته عوارض آزادراهی، عوارض طرح ترافیک و عوارض شهرداری است. در ادامه هر یک از انواع عوارض را توضیح می‌دهیم.

  • عوارض آزادراهی: این هزینه معمولا برای رفت و آمد خودروها در آزادراه‌ها اخذ می‌شود. امروزه پرداخت عوارض آزادراهی به شکل مدرن و با کمک تراکنش‌های الکترونیکی انجام می‌شود. معمولا دوربین‌های نصب شده در آزادراه‌ها پلاک خودروهای عبوری را ثبت و برای آن‌ها عوارض در نظر می‌گیرند. عدم پرداخت به موقع این تعرفه شامل جریمه خواهد شد.
  • عوارض طرح ترافیک: عبور و مرور خودروها در محدوده‌هایی که شامل طرح ترافیک هستند، شامل عوارض است. خودروهایی که نیاز به عبور و مرور در محدوده طرح ترافیک دارند، می‌بایست ابتدا در سامانه مربوطه ثبت نام کنند. در غیر این صورت و به محض ورود به محدوده طرح ترافیک شامل جریمه و عوارض خواهند شد.
  • عوارض شهرداری: همانطور که به تفصیل شرح داده شد، این عوارض برای تردد خودروها از خیابان‌ها از مالکین اخذ می‌شود.

چه مدارکی برای پرداخت عوارض سالیانه خودرو مورد نیاز است؟

پرداخت عوارض خودرو به شکل غیر حضوری و اینترنتی امکانپذیر است. اما در صورتی که مایل به پرداخت حضوری عوارض خودرو بودید باید مدارکی را به همراه داشته باشید. برای این منظور می‌توانید با به همراه داشتن برگ سبز خودرو، کارت ملی مالک خودرو، اسناد پرداختی عوارض گذشته به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک شهر مراجعه کرده و هزینه مورد نظر را پرداخت کنید.

کلام آخر بررسی هزینه عوارض شهرداری خودرو

عوارض شهرداری معمولا برای هر خودرویی و با توجه به ویژگی‌های خودرو مربوطه می‌تواند متفاوت باشد. برای محاسبه هزینه عوارض شهرداری خودرو باید به نوع خودرو، شهر محل سکونت، مدل خودرو، ارزش وسیله نقلیه توجه داشت. زیرا تمامی عوامل می‌تواند در تعیین نرخ عوارض شهرداری برای یک خودرو موثر باشد.

علاوه بر موارد گفته شده، عوارض مربوط به هر خودرو در سال‌های مختلف متفاوت است. زیرا هر ساله عوارض شهرداری خودرها افزایش می‌یابد. دیرکرد در پرداخت عوارض می‌تواند پیامد‌های منفی از جمله جریمه دیرکرد به همراه داشته باشد. بنابراین انتظار می‌رود رانندگان عوارض شهرداری خود را به موقع پرداخت کنند. پرداخت به موقع عوارض شهرداری برای زیبا سازی و کمک به افزایش خدمات شهری می‌تواند بسیار مفید باشد.

بیشتر بخوانید:

کارت طلایی ایران خودرو چیست؟

آنچه باید درباره محاسبه عوارض سالیانه خودرو بدانید

سنسور ضربه چیست؟

دیسک و صفحه چیست؟

آشنایی با معنی چراغ‌های پشت آمپر خودرو

مکمل سوخت چیست و چه اهمیتی دارد؟