خودروهای مدرن این روزها بسیار مطمئن‌تر و ایمن‌تر از همیشه شده‌اند و هر یک به مجموعه‌ای گسترده از انواع چراغ‌های هشدار مجهز هستند تا راننده را از وجود مشکلات مکانیکی یا ایمنی مطلع کنند. طراحی خاص انواع چراغ هشدار داشبورد به موارد مختلفی مانند برند، مدل و مدل سال خودروی شما بستگی خواهد داشت، ولی بسیاری از خودروها یک سری چراغ‌های هشدار استاندارد را روی خود دارند.

برای آشنا شدن با این چراغ‌های هشدار کافیست بدون روشن کردن خودرو، صرفاً سوییچ را باز کنید. اگر خودروی شما به سوییچ معمولی مجهز است، برای انجام این کار کافیست سوییچ را داخل محفظه خود قرار داده و فقط یک دور آن را بچرخانید. اگر خودروی شما استارت دکمه‌ای دارد، این کار را می‌توانید با فشردن دکمه استارت در حالتی که پایتان روی پدال ترمز نیست انجام بدهید. به هر شکلی که این کار را عملیاتی کنید، تمام چراغ‌های هشدار داشبورد خودروی شما روشن خواهند شد. در ادامه با مجله سوییچ همراه شوید تا شما را با 10 مورد از انواع چراغ هشدار داشبورد و معنی هر کدام آشنا کنیم.

1- چراغ هشدار کمربند ایمنی

چراغ هشدار کمربند ایمنی

خودروهای جدیدتر به سنسورهایی مجهز هستند که می‌توانند تشخیص بدهند کمربندهای ایمنی جلو بسته شده‌اند یا نه. در صورت بسته نشدن، یک چراغ هشدار داشبورد با تصویر کمربند ایمنی روشن می‌شود. این در شرایطی می‌باشد که وزن کافی روی صندلی وجود دارد و خودرو می‌تواند تشخیص دهد کسی روی صندلی نشسته است. این چراغ هشدار داشبورد تا زمانی که کمربندها بسته شوند روشن خواهند ماند و در برخی خودروها، همزمان با آن یک هشدار صوتی نیز پخش می‌گردد. همیشه و تحت هر شرایطی هنگام نشستن داخل خودرو، حتی روی صندلی‌های عقب باید کمربند ایمنی را ببندید و این چراغ هشدار داشبورد قطعاً می‌تواند به خوبی این موضوع را به شما گوشزد کند. به این نکته توجه کنید که اگر یک شیء سنگین را روی صندلی جلو قرار داده‌اید، این چراغ روشن خواهد شد. در صورت امکان، شیء سنگین مذکور را هم به گونه‌ای به صندلی ببندید.

2- چراغ هشدار سوخت کم

چراغ هشدار سوخت کم

تصویر این چراغ هشدار داشبورد بسته نوع و مدل خودروی شما می‌تواند متفاوت باشد و همچنین، زمان روشن شدن آن نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد. هرچقدر که بنزین داخل باک خالی‌تر می‌شود، دقیق آمپر سوخت خودروهای شما کم‌تر خواهد شد. به همین دلیل است که پیشنهاد می‌شود به محض روشن شدن چراغ بنزین نسبت به سوخت گیری دوباره در کوتاه‌ترین زمان ممکن اقدام کنید. در بسیاری از خودروهای مدرن میزان مسافتی که با توجه به میزان سوخت داخل باک می‌توانید رانندگی کنید به شما نمایش داده می‌شود. ولی مطلع باشید که این عدد با توجه به شرایط رانندگی قبلی محاسبه شده و ممکن است خیلی دقیق نباشد.

3- چراغ هشدار باز بودن در

چراغ هشدار باز بودن در

چراغ هشدار داشبورد باز بودن در یکی از مهم‌ترین چراغ‌های هشدار در خودروها محسوب می‌شود. بالاخره، رانندگی با خودرویی که یکی از درهای ان باز است می‌تواند بسیار خطرناک باشد. در برخی از خودروها حتی این چراغ هشدار به راننده نشان می‌دهد که کدام در باز است. اگر در حین رانندگی این چراغ را دیدید، بهترین کار این است که با رعایت جوانب احتیاط متوقف شده و از بسته بودن همه درها اطمینان حاصل کنید. اگر بعد از بررسی بسته بودن همه درها، صندوق عقب و کاپوت جلو باز هم چراغ روشن ماند، حتماً به مکانیک مراجعه نمایید. گاهی اوقات و مخصوصاً در شرایط آب و هوایی بد در صورت بسته بودن همه درها ممکن است این چراغ هشدار داشبورد بدون دلیل روشن شود.

4- چراغ هشدار ترمز دستی

چراغ هشدار ترمز دستی

زمانی که ترمز دستی خودرو به صورت کامل یا حتی بخشی از آن بالا کشیده شده باشد این چراغ روشن خواهد شد. هیچ وقت زمانی که ترمز دستی فعال شده نباید رانندگی کنید، در غیر این صورت آسیب جدی ممکن است به قطعات سیستم ترمز وارد شود. چه ترمز دستی خودروی شما دستی یا الکترونیکی باشد، روشن بودن این چراغ به منظور یادآوری غیرفعال کردن آن قبل از شروع حرکت است. خودروهای جدیدتر همراه با این چراغ یک هشدار صوتی نیز دارند.

5- چراغ هشدار داشبورد ABS

چراغ هشدار ABS

تمام خودروهای جدید به سیستم ترمز ضدقفل که به اختصار ABS نامیده می‌شود مجهز هستند. ABS یک سیستم کامپیوتری بوده و اگر چراغ آن روشن شود، به معنی وجود یک مشکل در سیستم است. روشن شدن این چراغ هم می‌تواند نشان از وجود یک خطا در سیستم بوده، هم ممکن است به معنی غیرفعال شدن سیستم ترمز ضدقفل هم باشد. در حالی که رانندگی بدون سیستم ABS غیرممکن و استفاده از آن الزامی نیست، این سیستم بخشی مهم از ایمنی یک خودرو مخصوصاً در جاده‌های لغزنده و هنگام توقف‌های ناگهانی می‌باشد. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم در صورت روشن شدن چراغ ABS، حتماً نسبت به رفع مشکل اقدام کنید.

6- چراغ هشدار کیسه هوا

چراغ هشدار کیسه هوا

درست مانند ABS، تمامی خودروهای جدید همگی کیسه هوا هم دارند. سیستم کیسه هوا مبتنی بر حسگرها کار کرده و حین رانندگی به صورت مداوم در حال فعالیت است. در صورت وجود هرگونه مشکل در یکی از قطعات سیستم یا سنسورها، چراغ کیسه هوا روشن خواهد شد. مانند ABS، از نظر فنی برای رانندگی با خودرو نیازی به کیسه هوا نیست. هرچند، روشن بودن چراغ کیسه هوا بدین معنی است که در صورت بروز تصادف، یک یا تمامی کیسه‌های هوا عمل نخواهند کرد و این می‌تواند شانس آسیب دیدگی شما و دیگر سرنشین‌ها را به هنگام تصادف افزایش بدهد. بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید تعمیر سیستم ایربگ در سریع‌ترین زمان ممکن بعد از روش شدن این چراغ است.

7- چراغ هشدار چک موتور

چراغ هشدار چک موتور

این یکی از مهم‌ترین چراغ‌های هشدار خودرو است، زیرا روشن شدن آن بدین معنی است که مشکلی در موتور خودرو وجود دارد و سریعاً باید به مکانیک مراجعه کنید. بعد از روشن شدن این چراغ ممکن است با برخی مشکلات دیگر مانند داغ کردن موتور یا پایین آمدن فشار روغن مواجه شوید، بنابراین هنگام روشن شدن چراغ چک موتور حواستان به دیگر چراغ‌ها جمع باشد. در برخی خودروها چشمک زدن چراغ چک موتور به معنی وجود یک مشکل جدی بوده، بنابراین در صورت مشاهده این مورد سریعاً توقف کرده و با امداد خودرو تماس بگیرید.

8- چراغ هشدار فشار باد تایر

چراغ هشدار فشار باد تایر

بسیاری از خودروها به سیستم نظارت بر فشار باد تایر (TPMS) مجهزند. این سیستم در صورت کم شدن باد تایرها به راننده هشدار می‌دهد. اگر این چراغ روشن شد، به نزدیک‌ترین آپاراتی مراجعه کرده و مشکل را رفع کنید. در برخی خودروها سیستم TPMS فشار هوای تایرها را به صورت جدا نشان داده و به شما می‌گوید کدام تایر مشکل دارد. البته گاهی اوقات این سیستم دچار مشکل می‌شود و اشتباهh هشدار کم بودن باد تایرها را اعلام می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم یک گیج اندازه گیری فشار باد تایر در خودروی خود داشته باشید تا به صورت منظم بتوانید میزان باد تایرها را اندازه گیری کنید. اگر فقط چند PSI فشار باد تایر از میزان استاندارد کم‌تر شده خودرو را به نزدیک‌ترین آپاراتی برای رفع مشکل ببرید. ولی اگر فشار باد تایر بیش از اندازه کم hsj، حتماً آن را با تایر زاپاس تعویض کرده و به آپاراتی مراجعه کنید.

9- چراغ هشدار داشبورد باتری

چراغ هشدار باتری

تمام خودروها یک چراغ باتری دارند که نشان می‌دهد چه زمانی خودرو از برق باتری و چه زمانی از برق دینام استفاده می‌کند. قبل از استارت خودرو، چراغ باتری باید روشن باشد. این بدین معناست که موتور روشن نشده و باتری تأمین برق سیستم‌های خودرو را بر عهده دارد. به محض روشن شدن موتور، چراغ باتری باید خاموش شود. در این حالت دینام تأمین برق خودرو را بر عهده می‌گیرد و از طرف دیگر باتری را شارژ می‌کند. اگر چراغ باتری هنگام رانندگی روشن شود، معمولاً بدین معنی است که مشکلی در خود باتری یا دینام وجود دارد. سر فرصت باید به یک مکانیک یا باتری ساز مراجعه کرده و نسبت به رفع مشکل اقدام کنید.

10- چراغ هشدار فشار روغن

چراغ هشدار فشار روغن

موتور خودروی شما بدون داشتن روغن مناسب نمی‌تواند کار کند. اگر فشار روغن به دلیل روغن ریزی یا وجود مشکل در موتور کم شود، چراغ هشدار فشار روغن روشن خواهد شد تا به شما از وجود یک مشکل فنی اضطراری خبر بدهد. کمبود فشار روغن با کاهش سطح روغن یکی نیست و هرگز نباید این چراغ هشدار خودرو را نادیده بگیرید. خیلی ساده بخواهیم بگوییم، رانندگی با خودرویی که فشار روغن پایینی دارد بدین معنی است که هر لحظه آسیب‌های جدید به قطعات موتور در حال وارد شدن است. اگر این چراغ روشن شد، سریعاً توقف کرده، خودرو را خاموش کنید و با امداد خودرو تماس بگیرید. بررسی میزان روغن یا حتی اضافه کردن روغن به موتور این مشکل را حل نخواهد کرد. بعد از خاموش کردن موتور هرگز دوباره آن را روشن نکنید.

سخن پایانی

اگر از خودروی خود به خوبی نگهداری و مراقبت می‌کنید، خیلی از این چراغ‌های هشدار داشبورد را هیچ وقت نخواهید دید. با این حال، تمامی رانندگان باید با تمامی این 10 چراغ هشدار آشنا باشند. آگاه بودن به تمام چراغ‌های هشدار خودرو می‌تواند هم ایمنی شما را تضمین کند، هم در بلند مدت هزینه‌های تعمیرات خودروی شما را کاهش بدهد. حتماً دفترچه راهنمای خودروی خود را مطالعه کرده و کاملاً با تمامی چراغ‌های هشدار خودروی خود آشنا شوید، چون گاهی اوقات شکل چراغ‌های هشدار هر خودرو ممکن است از هم متفاوت باشند.