علایم خرابی دینام خودرو موضوع این مقاله است. یکی از قطعات کلیدی سیستم برق خودرو، دینام نام دارد. در زمانی که خودرو روشن است، دینام وظیفه تأمین برق مورد نیاز آن را بر عهده دارد. در همین راستا بروز هر گونه اختلال در عملکرد دینام، خیلی زود تأثیر خود را رو حرکت خودرو می‌گذارد. در همین راستا شناخت صحیح از علایم خرابی دینام خودرو موضوع بسیار مهمی است که باید همه دارندگان خودرو از آن اطلاع داشته باشند. در این مقاله قصد داریم به مهم‌ترین عوامل و نشانه‌های آسیب دیدن دینام خودرو اشاره کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.

آشنایی با قطعات دینام خودرو

همان طور که در بالا اشاره کردیم، در زمانی که خودرو روشن است، تولید و تأمین برق مورد نیاز بخش‌های مختلف از شیشه بالابرها گرفته تا برف پاک‌کن کاملا بر عهده دینام است. در واقع در زمانی که خودرو روشن است، دینام برق تولید می‌کند و باتری را شارژ می‌نماید. اما شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید ساختمان دینام خودرو از چه قطعاتی تشکیل می‌شود. این موضوع در درک صحیح از علایم خرابی دینام خودرو نیز بسیار مؤثر است.

برای تجربه خرید خودرو همسو با سبک زندگی خود صفحه خرید خودرو سوییچ را از دست ندهید.

علایم خرابی دینام خودرو

به طور کلی مهم‌ترین قطعات تشکیل دهنده دینام خودرو عبارت‌اند از:

1. روتور

روتور نیز با نام آرمیچر شناخته می‌شود که وظیفه تولید انرژی مغناطیسی درون استاتور را بر عهده دارد. تولید انرژی مغناطیسی از طریق چرخش با سرعت بالای روتور صورت می‌پذیرد.

2. استاتور

در اصطلاح رایج بین تعمیرکاران خودرو به استاتور دینام، بالشتک نیز گفته می‌شود. بالشتک ساختمان نسبتا ساده‌ای دارد و از یک هسته که سیم پیچ به دور آن قرار می‌گیرد، تشکیل می‌شود.

3. رگلاتور

رگلاتور که اصطلاحا تحت عنوان آفتامات نیز شناخته می‌شود، جریان الکتریکی ورود به آرمیچر را کنترل می‌کند و به این ترتیب می‌تواند توان برق تولید شده دینام را تعیین کند.

4. جاروبک

جاروبک‌ها نقش حلقه واسط بین موتور خودرو و دینام را ایفا می‌کنند و بسته به نوع دینام تعدادی از آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

5. دیود

دیود قطعه‌ای است که اساسا برای یک سویه کردن جریان برق کاربرد دارد. در داخل دینام نیز برای جلوگیری از بازگشت جریان از باتری به دینام مورد استفاده قرار می‌گیرد.

معرفی مهم‌ترین علایم خرابی دینام خودرو

بعد از آشنایی با قطعات تشکیل دهنده دینام، نوبت به آن می‌رسد که به بررسی مهم‌ترین علایم خرابی دینام خودرو بپردازیم. همان طور که مشاهده کردید، خرابی دینام، عملا تمام سیستم‌های برقی خودرو را با مشکل مواجه می‌کند. همچنین این امکان وجود دارد که خرابی این تجهیز خیلی زود آثار خود را سایر قطعات مهم و اساسی خودرو بر جای بگذارد. لذا ضروری است که نسبت به علایم خرابی دینام خودرو حساس باشیم. در همین راستا مهم‌ترین نشانه‌های خرابی دینام خودرو عبارت‌اند از:

1. بلند شدن بوی سوختگی سیم یا لاستیک

گاهی اوقات بوی سوختگی سیم و لاستیک در خودرو به مشام می‌رسد. در چنین شرایطی باید توجه داشته باشید که اصطکاک بیش از حد تسمه دینام که از جنس لاستیک است، موجب تولید بوی سوختگی می‌شود. در چنین شرایطی دینام نیز داغ می‌شود و این مسئله باعث تولید برق با ولتاژ بیشتری نسبت به استاندارد مورد نیاز قطعات برقی خودرو می‌شود. این مسئله خیلی زود باعث آسیب رسیدن به قطعات برقی خودرو می‌شود.

همچنین گاهی اوقات سیم‌هایی که از دینام به سمت تجهیزات برقی خودرو کشیده می‌شوند، به مشکل برمی‌خورند. در چنین شرایطی دینام مجبور می‌شود که برق با ولتاژ بالاتری تولید کند. لذا راننده به صورت مقطعی متوجه می‌شود که نور چراغ‌های عقب یا جلو خودرو بیشتر از حالت معمول می‌شود. بعد از مدتی که این شرایط ادامه پیدا می‌کند، بوی سوختگی ناشی از داغ شدن و آسیب دیدن سیم‌ها به مشام می‌رسد.

2. تولید سروصدای اضافی از دینام

یکی از علایم خرابی دینام خودرو، به گوش رسیدن سروصدای اضافی از این تجهیز است. عامل اصلی بروز این اتفاق ناترازی میان قطعات مختلف تشکیل دهنده دینام است. همچنین فرسودگی یاتاقان‌ها و بوش‌ها نیز خود به عنوان عاملی برای ایجاد صدا در دینام به شمار می‌رود. در چنین شرایطی باید حتما تک‌تک قطعات دینام مورد بررسی قرار بگیرد.

برای تجربه فروش خودرو بدون اتلاف وقت صفحه فروش خودرو سوییچ را از دست ندهید.

3. مشکل تسمه دینام

یکی از شایع‌تری علایم خرابی دینام، مربوط به مشکلاتی است که برای تسمه آن به وجود می‌آید. اگر چنانچه تسمه دینام شل یا سفت شود، قطعا به عنوان یک نشانه جدی در نظر بگیرید که خبر از خرابی دینام می‌دهد. اگر چنانچه در بررسی‌های خود پی به این ماجرا بردید، خیلی زود اقدام به تعویض تسمه دینام کنید.

4. روشن شدن چراغ باتری خودرو

باتری خودرو به کامپیوتر آن متصل است. در این شرایط ولتاژ باتری به صورت لحظه‌ای پایش می‌شود. در قسمت داشبور خودرو و عموما کنار کیلومتر شمار، یک چراغ با نماد باتری تعبیه شده است. اگر در حین رانندگی این چراغ روشن شد، منظور این است که ولتاژ برق ورودی به باتری از محدوده مجاز خارج شده است. در صورتی که این چراغ برای مدت زمان طولانی روشن باقی ماند، حتما باید برای بررسی بیشتر دینام به تعمیرگاه مراجعه کنید.

5. خوابیدن باتری

همان طور که اشاره کردیم، برق مورد نیاز باتری از سوی دینام تأمین می‌شود. وقتی باتری خودرو اصطلاحا می‌خوابد یا در تأمین برق مورد نیاز خود دچار مشکل می‌شود، یعنی دینام خراب شده است. بنابراین خوابیدن بی‌جهت باتری را به عنوان یکی از مهم‌ترین علایم خرابی دینام خودرو در نظر بگیرید و حتما برای بررسی بیشتر به تعمیرگاه مراجعه کنید. به خاطر داشته باشید که فشار بیش از حد به خودرو عملا باعث خرابی همیشگی باتری می‌شود و نیاز به تعویض پیدا می‌کند.

راه‌های جلوگیری از خراب شدن دینام خودرو

بعد از آشنایی با علایم خرابی دینام خودرو، بد نیست که نیم نگاهی نیز به مهم‌ترین راهکارهایی بیندازیم که به کمک آن‌ها می‌توان جلوی خراب شدن دینام را تا حدی گرفت. از جمله این راهکارها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چراغ‌های خودرو را صرفا در مواقع ضروری روشن کنید.
  • از روشن کردن کولر در دور بالا برای زمان طولانی اجتناب کنید.
  • تسمه دینام را مرتب بررسی کنید.
  • در موتور شویی خودرو نباید به هیچ عنوان آب با دینام تماس داشته باشد.
  • اگر مجبور هستید به مدت زمان طولانی خودرو را در حالت ایستاده روشن نگه دارید، پدال گاز را هر از گاهی فشار دهید تا دور موتور به بیش از 200 دور در دقیقه برسد.
  • باتری با کیفیت و ظرفیت بالا استفاده کنید.

چرا در خودروهای جدید دینام با آلترناتور جایگزین شده است؟

کمپانی‌های خودروسازی مطرح در دنیا تجهیز جایگزین دینام را برای تأمین برق خودرو در حال حرکت ابداع کرده‌اند. دینام در شرایطی که موتور در دور پایین کار می‌کند، نمی‌تواند به خوبی برق مورد نیاز ماشین را تولید کند. به همین دلیل تجهیزی به نام آلترناتور جایگزین دینام در برخی از خودروهای جدید شده است که به خوبی این مشکل را برطرف نموده است.

البته ساختمان آلترناتور با دینام فقط در یک نکته تفاوت دارد؛ در دینام آهنربا ثابت است و سیم پیچ استاتور برای تولید انرژی مغناطیسی دوران می‌کند؛ اما در آلترناتور آهنربا دوران می‌کند و سیم‌پیچ ثابت است. به این ترتیب مشکل تولید برق در شرایط دور موتور پایین نیز به خوبی برطرف می‌گردد.

برای اطلاع از قیمت روز خودرو صفحه قیمت خودرو صفر سوییچ را از دست ندهید.

کلام پایانی

در این مقاله به مهم‌ترین علایم خرابی دینام خودرو پرداختیم. متأسفانه بسیاری از رانندگان نسبت به سیستم‌های برق خودرو با بی‌توجهی و سهل‌انگاری برخورد می‌کنند. این در حالی است که اساسا بروز هر گونه مشکلی در این تجهیزات، حرکت خودرو را به مخاطره می‌اندازد. همچنین بسیاری از قطعات خودرو نیز در معرض آسیب‌های شدید قرار می‌گیرند که بعضا هزینه‌های سنگینی را نیز روی دست مالک خودرو می‌گذارند. توصیه می‌کنیم که حتما در صورت مشاهده علایم خرابی دینام خودرو در کمترین زمان ممکن به تعمیرگاه مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید

علائم خرابی واتر پمپ

علائم روغن‌ریزی ماشین

علائم خرابی اگزوز خودرو

علائم خرابی سنسور اکسیژن

علائم روغن‌سوزی خودرو

شاتون چیست؟